Чіхуахуа – історія походження та цікаві факти

Чіхуахуа – собака-компаньйон, вважається найменшою породою собак у світі. Назва собаки походить від мексиканського штату Чивава, де її виявили 1850 року. Давня історія породи чіхуахуа оповита легендами і грунтується більше на припущеннях, ніж на реальних фактах. Водночас археологічні розкопки, а також індіанській фольклор свідчить, що мініатюрні собаки жили в Америці ще у доколумбові часи і цілком ймовірно, що це є найдавніша порода собак на американському континенті.

Серед численних версій походження чіхуахуа найвірогіднішою є, що їх предками є давня порода течичі – зараз це вимерла порода, яка існувала у Центральній Америці з XV століття до н.е. до XVI ст. Н.е. яку давньоіндіанський, тепер уже вимерлий народ тольтеки утримував у якості хатніх собак, при цьому, коли там з’явились конкіскадори їх почали схрещувати із завезеними китайськими собаками. Також є версія, що у старовину предки чіхуахуа були дикими, і лише пізніше їх одомашнили. При цьому предків чіхуахуа – течічі використовували для жертвоприношень, з них робили мумії, які клали у поховання як компаньйонів своїх господарів у загробному житті. Також їх розводили для використання у їжі. На пірамідах, які зводили давні індіанці також можна знайти зображення мініатюрних собачок. Також для жертвоприношень предків чіхуахуа використовували протягом ХІІ-ХVI століття атцеки.

Однак коли 1521 року конкіскадори знищили імперію атцеків у небезпеці виявилось і чимало надбань цієї культури, зокрема конкіскадории знищували і мініатюрних собачок – вижили лише ті, які переховувались у віддалених лісах. Однак там вони перетворились на диких тварин.

Тривалий час собаки не були відомі, лише 1850 році їх випадково знайшли у штаті Чивава. Звідти вони почали швидко поширюватись, не лише у Мексиці, а й у США. 1904 року Американський клуб садівництва визначив перші стандарти породи. Офіційна назва породи виникла не відразу, спочатку їх нашивали за назвами штатів, де вони мешкали: “собака Техасу”, “собака Арізони”, “Собака Мексики”, і лише з появою першого стандарту закріпилась сучасна назва чіхуахуа.

chihuahua_12

Після того, як у 1990 році чіхуахуа Гіджет знявся у рекламі мережі TACO Bell порода стала однією з найпопулярніших у США.

Втім існує і європейська теорія походження чіхуахуа, а їх батьківщиною є острів Мальта, яка також є батьківщиною мальтійської болонки. Для обидвох порід – болонки та чіхуахуа притаманним є неокостеніле зведення черепу. Також в Сикстинській капеллі у Ватикані є полотно що датується 1481-1482 рр., автором якого є Сандро Боттічеллі — на ньому можна знайти зображення собаки, яка дуже подібна на чіхуахуа. При цьому сама фреска була зроблена за 10 років до того, як Колумб відкрив Америку. Втім 2013 року шведські генетики з Королівського технологічного інституту досліджували походження деяких порід собак, у тому числі і чіхуахуа та не знайшли зв’язку між мітохондріальними ДНК американських та європейських собак. Водночас вони довели, що предки чіхуахуа мають суто американське походження. Також спростували твердження, що до вдосконалення породи чіхуахуа доклались собаки, яких завозили з Китаю.

Першим заводчиком та популяризатором породи чіхуахуа став америкаський кінолог Джеймс Уотсон, який 1888 року придбав у Мексиці за 5 доларів собаку цієї породи, згодом він придбав ще 5 чіхуахуа та зробив перший опис породи.

1890 року президент Мексики подарував оперній співачці Аделіні Патті у знак подяки за її гастролі у його країні собачку породи чіхуахуа. Співачка після того стала прихильницею породи та чимало зробила для її популяризації. А вже 1904 року на виставці, яку у Філадельфії проводив Американській клуб собаководів вперше була представлена чіхуахуа на кличку Міджет. Національний американський клуб та перший стандарт породи було створено 1923 року. Порода набувала популярності і 1928 року її визнав Канадський клуб собаководів. В Європі чіхуахуа стали популярними лише після Другої світової війни — 1948 року створено Британський клуб чіхуахуа, а 1954 року розроблено новий стандарт породи.

На території колишнього СССР чіхуахуа з’явились лише 1959 року, коли кубинський диктатор ФідельКастро подарував двох собачок чіхуахуа совіцькому диктатору Микиті Хрущову.

Цікаві факти про чіхуахуа

  • Попри маленькі розміри чіхуахуа є справжніми довгожителями – вони доживають до 18, а за сприятливих умов навіть до 20 років.
  • Чіхуахуа має найбільший обсяг мозку у співвідношенні до решти тіла у порівнянні з іншими породами собак.
  • У Мексиці найпопулярнішою кличкою чіхуахуа є Чіко, що перекладається як малюк, дитина.
  • 21 лютого 2013 року експерти Книги рекордів Гіннеса визнали чіхуахуа на кличку Міллі, який народився 1 грудня 2011 року в Пуерто-Ріко найменшою собакою в світі – його зріст склад 9,65 см. Також чіхуахуа на кличку Бренді визнана найкоротшою собакою в світі за версією Книги рекордів Гіннеса – її довжина від кінчика носа до хвоста 15,2 см.
  • Попри малі розміри чіхуахуа Міжнародна кінологічна організація вважає боягузство породним дефектом.
  • 2010 року у поліції міста Нара, що в Японії почав служити чіхуахуа на кличку Момо – собака займається вивільненням потерпілих з під завалів.
  • Чимало зірок шоу-бізнесу є власниками чіхуахуа, серед них Демі Мур, Міккі Рурк, Періс Хілтон, Крістіна Річчі, Мадонна та багато інших.
  • Чіхуахуа відіграли важливу роль у формуванні багатьох карликових порід собак.