Догляд за вагітною собакою

Вагітність – це природний стан, а не хвороба. Ритм життя здорової собаки не повинен кардинально змінюватися. У першій третині вагітності єдине, що потрібно поміняти, це годівлю. Майбутній мамі потрібен особливий раціон, призначений спеціально для вагітних і лактуючих собак. Вашій улюблениці зараз потрібно більше вітамінів і мінералів, адже в ній зі швидкістю світла розвиваються малюки – майбутні красиві і сильні собаки.

При натуральному типі годівлі обов’язково узгодьте раціон з ветеринарним лікарем і підберіть спеціальні вітамінно-мінеральні добавки. Майбутній мамі потрібен ветеринарний контроль. Спеціаліст візьме необхідні аналізи, проконтролює вагітність і, якщо буде потрібно, самі пологи. Завдання господаря – не пропускати прийоми і строго слідувати рекомендаціям ветлікаря.

vagitnist1

Як доглядати за вагітною собакою?

  • Ніякого стресу. Він не корисний жодній собаці, тим більше вагітній. По можливості захистіть собаку від маленьких дітей, відкладіть поїздки і будь-які процедури, які можуть схвилювати вихованця.
  • Тільки помірні навантаження. Якщо раніше ви любили як слід поганяти собаку, то зараз прийшов час більш спокійних прогулянок. Це не означає, що собаці не можна давати рухатися. Навпаки: активність для неї корисна. Але вона не повинна виходити за межі комфорту. Не дозволяйте улюблениці втомлюватися і перенапружуватися.
  • Профілактика зайвої ваги. Щоб собака не набрала більше, ніж потрібно, ні в якому разі не перегодовуйте її (дотримуйтесь норми годування, зазначеної на упаковці раціону) і частіше гуляйте. Необов’язково змушувати собаку виконувати вправи, краще просто спокійно пройтися, особливо в останній третині вагітності.
  • vagitn2
  • Збільшити кількість прогулянок. Починаючи з другої третини вагітності матка тисне на сечовий міхур. Кількість прогулянок потрібно збільшити.
  • Годуєте часто і невеликими порціями. Зростаюча матка тисне на шлунок, і собака не зможе з’їдати нормальну порцію за один раз. Краще розбити одну порцію на кілька прийомів.
  • Не обмацуйте цуценят. Як би вам не хотілося скоріше познайомитися з ними, не варто поспішати. Домашні спроби обмацати малюків можуть зашкодити їхньому здоров’ю! Надайте перевагу огляду ветеринарного фахівця.
  • Уникайте переохолодження. Не купайте собаку без необхідності, не даємо їй мерзнути на вулиці, захищаємо від протягів будинку. У вихованця повинна бути тепле ліжечко , яке завжди потрібно підтримувати в сухості і чистоті.